Adres onbekend – Kathrine Taylor

Op de zondagochtenden ben ik een doelloze, eenzame vrijgezel.

En de wijnen zo zorgvuldig aan land gebracht, en de eden die we zwoeren wanneer de glazen voor de vierde en vijfde en zesde keer werden volgeschonken.

Na een paar jaar is er alleen nog een herinnering aan de pijn, en natuurlijk was het geen van jullie tweeën te wijten. Zulke dingen zijn als een wel onweer, even ben je drijfnat en verwaaid, en dan voel je je zo volkomen hulpeloos. Maar dan komt de zon weer door, en hoewel jullie het geen van beiden zijn vergeten, blijft er alleen een zacht gevoel, en geen verdriet.

Leven we daar soms voor, om te intrigeren ter wille van geld, en daar vervolgens mee te koop te lopen? Ik hekel mezelf voortdurend, maar ik ga er almaar mee door. Helaas zitten we allemaal vast in dezelfde tredmolen. We zijn ijdel en we zijn onoprecht, omdat het nodig is te triomferen over and e ijdele en onoprechte personen. Als ik ons monsteerr niet aan Mrs Fleishman verkoop, zal iemand anders haar een nog erger monster verkopen. Die onvermijdelijkheden moeten we accepteren.
Er is echter een ander terrein waar we altijd iets waarachtigs kunnen vinden, het hoekje bij de haard van een vriend, waar we onze kleine ijdelheden laten varen en warmte en begrip ontmoeten, waar kleine zelfzuchtigheden onmogelijk zijn en waar wijn en boeken en gesprekken een andere zin aan het bestaan geven. Daarin hebben we iets gevonden waarin geen onoprechtheid kan doordringen. We zijn thuis.

Ze is weer zwanger. Dat is de manier om een vrouw tevreden te houden. Maak dat ze het zo druk heeft met baby’s dat ze geen tijd heeft om te piekeren.

Een liberaal is iemand die totaal niet gelooft in handelen. Hij praat over de rechten van de mens, maar meer dan praten doet hij niet. Hij maakt graag heel wat drukte over vrijheid van meningsuiting, en wat is vrijheid van meningsuiting? Niet meer dan de kans om stevlg op je zitvlak te blijven zitten en zeggen dat alles wat de actieve mannen doen, onrecht is. Wat is zinlozer dan een liberaal? Ik ken hem goed, want ik ben er zelf een geweest. Hij veroordeelt de passieve regering omdat die geen verandering teweegbrengt. Maar als een machtig man opstaat, als een actief man wel veranderingen begint te veroorzaken – waar blijft de liberaal dan? Hij is ertegen.

Hij houdt van woorden en fraai klinkende principes, maar hij is nutteloos voor de mannen die de wereld maken tot wat hij is. Dat zijn de enige belangrijke mannen, de doeners.

Ik ben een man, want ik handel. Voordat ik dat doe, ben ik alleen maar een stem.

Dit bericht is geplaatst in Gelezen, Romans. Bookmark de permalink.

Geef een reactie