Vrouwenkleren eventjes taboe (De Standaard, 27 november 2012)

Een laffe knieval, een fout signaal. De Hogeschool Universiteit Brussel had het verkorven. Dat ze een maatregel had genomen voor de veiligheid van de studenten, kreeg ze amper uitgelegd.

Vandaag een verbod op het verkleden als vrouw bij een studentendoop. Morgen worden de voil janetten van Aalst-carnaval geschrapt. En wat is het volgende: dat vrouwen geen minirok meer mogen dragen?

Dat de Hogeschool Universiteit Brussel (HUB) beslist had om travestie te bannen tijdens de studentendopen, maakte gisteren heel wat commotie los. De beslissing van de HUB was er gekomen nadat een als vrouw verklede student in de buurt van het Martelaarsplein was verkracht. De kleren zouden daarbij provocerend gewerkt hebben.

Woedend, was de Vrouwenraad. ‘Het argument dat het dragen van vrouwenkleren provocerend zou zijn en vervolgens verkrachting zou uitlokken, is op zich een provocatie. Het slachtoffer is zelf de aanstoker? Dit argument is identiek aan het verwijt dat een meisje haar verkrachting zelf heeft gevraagd als ze een kort rokje aanhad.’

Bruno De Lille (Groen), de staatssecretaris voor Gelijke Kansen in de Brusselse regering, reageerde fel. ‘Ik vind dat de HUB een compleet fout signaal de wereld instuurt. Ze legt door deze reactie, op zijn minst impliciet, de schuld voor de verkrachting bij het slachtoffer. Is vrouwenkleren dragen een reden om aangevallen of verkracht te worden?’Ook op Twitter liep het storm (zie hiernaast).

Daar zijn ze aardig van geschrokken aan de Stormstraat, de belangrijkste campus van de HUB. Dirk De Ceulaer, algemeen directeur van de instelling, deed hard zijn best om de beslissing van de school te motiveren. ‘Wij hebben na het incident, in overleg met de studentenverenigingen, afgesproken om tijdelijk, de dagen na het incident, aan te raden geen man-vrouwverkleedpartijen meer te doen. Dat gebeurde op aangeven van de politie, die aangaf dat de travestie de aanleiding kon zijn voor de aanranding. De daders liepen nog vrij rond. Het was een preventieve maatregel voor de veiligheid van de studenten, die we genomen hebben als goede huisvader. Dit was helemaal geen principieel standpunt in de sfeer van homofobie die er tegenwoordig heerst in Brussel. Het zal uw zoon of dochter maar zijn, dan zou u ook willen dat de school maatregelen treft.’ Dat het volgens de politie een uitzonderlijk, geïsoleerd voorval betreft, stelt de HUB een beetje gerust.

Alvast één studentenvereniging liet haar doop nadien toch plaatshebben, mét vrouwenkleren voor de jongens. Na enkele dagen kon de maatregel weer afgeblazen worden. Het doopseizoen is voorbij, dus relevant is het niet meer. Maar volgend jaar zouden de verkleedpartijen weer kunnen.

Dronken ’s nachts: opletten

De Ceulaer stond er danig van te kijken dat de commentaren op de zaak zo’n vlucht namen en een maatschappelijk debat deden opflakkeren. ‘Het neemt groteske proporties aan’, zuchtte hij. ‘Ik betreur hoe politici hier op springen, zonder de context te kennen.’

De presessen van de studentenverenigingen stuurden een communiqué de wereld in om de aanpak van de directie van de HUB te steunen. De ironie wil dat de heisa pas ontstond nadat er een bericht was verschenen op de website van de studenten journalistiek van de concurrerende Erasmus Hogeschool.

Voor Frédérique Vandermeeren, voorzitter van de algemene studentenraad van de HUB, is Brussel een grootstad, met alle troeven en nadelen. Straatcriminaliteit is er daar een van.

‘Wie hier studeert weet dat’, zegt Vandermeeren. ‘Wij raden studenten aan nooit alleen over straat te lopen ’s nachts, als ze dronken zijn. Dan zijn ze een makkelijke prooi. Ik heb het ooit zelf aan den lijve ondervonden. Je moet sensibiliseren, maar je mag geen angst of paniek creëren.’

‘Wij laten ons niet intimideren door wat er gebeurd is. Dit was een vreselijk voorval, maar zal het studentenleven niet stoppen’, aldus Wouter Ommeslag, van de dienst studentenvoorzieningen.

‘Er zullen nog steeds dopen georganiseerd worden’, benadrukt ook Vandermeeren. ‘We zullen daarbij de nodige voorzichtigheid aan de dag leggen, zoals steeds. Maar het gaat niet zover dat we de politie meenemen.’

Een fuif gisterenavond vond gewoon plaats.

Dit bericht is geplaatst in Persartikels. Bookmark de permalink.

Geef een reactie