VUB en HUB doen duit in het zakje (Het Nieuwsblad, 10 maart 2012)

BRUSSEL – Ook de instellingen voor hoger onderwijs zitten niet stil. Zowel de Vrije Universiteit Brussel (VUB) als de Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB) zijn bezig met eigen huisvestingsprojecten om extra studentenkamers te realiseren.

‘De studentenkoten van de VUB zijn gebouwd in 1972′, zegt Sicco Wittermans, woordvoerder van de VUB. ‘Terwijl het de bedoeling was om ze oorspronkelijk maar tien jaar te laten staan, zijn ze er nu bijna veertig jaar. Daarom gaan we een inspanning doen om extra studentenkamers te bouwen.’ De universiteit plant maar liefst 650 nieuwe studentenkamers op de campus Etterbeek. Het nieuwbouwproject gaat daarnaast ook ruimte bieden voor onderwijs, onderzoek en administratie. Het totale project kost zo’n 50 miljoen euro. ‘In oktober wordt het definitieve ontwerp gekozen op basis van een architectuurwedstrijd die begin januari afliep’, zegt Wittermans. ‘De nieuwe koten zouden in het academiejaar 2015-2016 moeten klaar zijn.’

Ook bij de HUB zitten ze niet stil. ‘De HUB wil, liefst in samenspraak met Br(ik, nieuwe en grotere studentenhuizen creËren’, zegt directeur Dirk De Ceulaer van de HUB. ‘Wij werken met Stuvo HUB (de studentenvoorzieningen van de HUB, red.) aan een project met koten specifiek voor eerstejaars. Dat zou voor zo’n 60 procent een passagehuis moeten zijn: dat wil zeggen dat 60 procent na één jaar een ander kot moet gaan zoeken.’ Stuvo HUB is momenteel op zoek naar geschikte panden om zo’n studentenhuis te creËren, zegt Wouter Ommeslag van Stuvo HUB.

De Ceulaer laat zelf ook nog een ballonnetje op. ‘In Leuven zien we bijvoorbeeld dat de leegstaande ruimtes boven winkels ingericht worden als studentenkoten. Gezien de leegstand in de Nieuwstraat boven de winkels is dat ook misschien een piste’, denkt De Ceulaer. ‘Maar dan is er natuurlijk een beleid nodig dat dergelijke initiatieven stimuleert.’

Dit bericht is geplaatst in Persartikels met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie