Studenten blokken nu ook op de campus (Het Nieuwsblad, 7 januari 2012)

BRUSSEL – Met de blok- en examenperiode in zicht zoeken studenten een plek om rustig te studeren. Steeds vaker blijkt dat de bibliotheek of een stille werkruimte op de campus te zijn.

Het is een fenomeen dat de jongste jaren steeds meer opvalt: studenten blijven op de campus van hun hogeschool of universiteit om te blokken. Stille ruimtes en bibliotheken worden overspoeld door studenten. In Gent en Leuven is het al helemaal ingeburgerd, maar ook in Brussel gaan studenten steeds vaker samen in een grote ruimte zitten blokken.

Te veel afleiding

‘Thuis wordt het steeds moeilijker om niet afgeleid te geraken tijdens het blokken’, zegt Marc Ophalvens, coördinator studentenbegeleiding aan de Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB). ‘Door de nieuwe media, zoals Facebook en Twitter, ontstaan er sneller verleidingsmomenten die niet studiegerelateerd zijn. In een bibliotheek bestaat die afleiding niet.’

Maar dat is niet de enige reden. ‘In zo’n stille ruimte zitten ook andere studenten die echt willen blokken, zonder afleiding. Dat motiveert’, zegt Ophalvens. ‘Een gedrag dat je graag wil stellen, vergemakkelijkt ook als je je in een situatie begeeft die dat stimuleert.’

Studielandschap

Om aan de groeiende vraag naar zo’n studieruimtes te voldoen, heeft Stuvo HUB (de dienst voor studentenvoorzieningen van de HUB, red) alvast een aantal maatregelen genomen.

‘Vanaf 8januari creëren we een studielandschap in het Erasmusgebouw’, vertelt Wouter Ommeslag van Stuvo HUB. ‘Daar zal een student-toezichter aanwezig zijn, zodat de rust en stilte gegarandeerd zijn. Voorts hebben we afspraken gemaakt met de bibliotheek van de Nationale Bank, zodat studenten daar ook tijdens de examenperiode terecht kunnen. En natuurlijk blijven ze welkom in onze eigen bibliotheek in T’Serclaesgebouw.’

Maar het blokken in stille ruimtes beperkt zich niet langer tot de blok- en examenperiodes, stelt Ophalvens vast. ‘Ook tijdens het jaar blijven studenten na de les vaak hangen in een lokaal of de bibliotheek om er rustig te werken. Omdat thuis of op kot studeren niet altijd vlot gaat. Door het toenemende aantal groepswerken moeten studenten vaak op school afspreken om die te maken en dan ontdekken ze dat ze er ook op hun eentje veel beter kunnen doorwerken.’

Dit bericht is geplaatst in Persartikels met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie